Svartvit 1955 Chevrolet Bel Air innan export från USA

Inspektion i Arizona

Om jag ska äta middag direkt från ett garagegolv ska det se ut som Dan Millers garage i Arizona. Jag har sett många fina garage under mina inköpsresor i USA. Ett av dem var hos Dan Miller, storsamlare av Chevrolet Nova.

1955 Chevrolet Bel Air innan inspektion i USA

Information innan köp

Innan vi gör en inspektion är ambitionen att få så mycket information om bilen innan vi tittar på den att inspektionen mest blir en bekräftelse på vad som är sagt och presenterat på bild om bilen. Vi åker inte på måfå för att titta på bilar, utan vill veta vad vi ger oss in i. Men det händer ändå ibland att vi ändå avstår en affär efter inspektion eftersom bilen inte håller måttet trots att vi fått detaljerad beskrivning och många bilder. Så det har blivit många fler garagebesök än köp. Dessutom är det vanligt att även säljarnas kompisar bjuder in till deras garage och vill visa sina bilar, som ibland kan vara till salu. Med runt sjuhundra bilköp i USA och Kanada och importer till Sverige har det förmodligen blivit dubbelt så många, eller fler, nordamerikanska garagebesök genom åren.  

Innan man träffar en säljare kan det vara bra att känna till lite om miljön säljaren och bilen befinner sig i. Syftet är ju att göra en säker affär för alla parter och även adressen bidrar till bilden man får av säljaren, inte minst som en av pusselbitarna man behöver för att bedöma att säljaren verkar vara en trovärdig och samarbetsvillig person. Ofta får man lite kännedom om det redan genom att läsa mellan raderna under den initiala diskussionen om bilen och det går ju även att bekräfta adresser på olika sätt på nätet. Och det händer att det inte stämmer…

En samling totalrenoverade Chevrolet Nova

Imponerande bilsamling

Men i de flesta fallen stämmer uppgifterna och vi kan ta ytterligare ett steg mot en säker affär för vår kunds räkning. Garage kan ju se ut på olika sätt. Gemensamt för dem är att alla kan vara intressanta på sitt sätt och värda att uppmärksamma, oavsett om det är topprenoverade bilar i ett bilpalats värdigt ett museum eller en orörd originalbil i en lada. Du vet bilen som ”little old lady” körde till kyrkan på söndagarna.

Även i Sverige har vi många fina garage, men förmodligen är det lättare att hålla ett garage för veteranbilar snyggt i torra Arizona än i vårt svenska klimat. Dan Millers bilsamling var på ett fyrtiotal bilar fördelade på flera adresser. Jag hade nöjet att möta honom i Scottsdale, Arizona för att inspektera en klassiker för en kund i Sverige.

I garaget i Scottsdale förvarade Dan sin imponerande samling Chevrolet Novor. Garaget var sobert, väldisponerat med högt i tak och beläget mot en stor stenlagd och muromgärdad innergård kantad av kaktusar. Lokalen gav nästan mer en känsla av vardagsrum än garage. Nio bilar stod prydligt uppställda och med några lyftars hjälp utnyttjades ytan till fullo. Trots det kändes garaget luftigt och inbjudande, ett ställe att trivas på. Rummet var dekorerat med nostalgiföremål, Nova-navkapslar och registreringsskyltar från bilar Dan ägt, allt exponerat på ett snyggt och balanserat sätt som gav ett genomtänkt intryck.

Chevrolet Nova – därför blev den favoritbilen

Dan har specialiserat sig på Chevrolet Nova och som för många kommer hans bilintresse från att det fanns en viss bil i omgivningen i ungdomen. I Dans fall ägde han en Chevrolet Nova som ung, men han sålde den för att kunna hantera avbetalningarna på huset som han köpte när han bildade familj. Vid den tiden prioriterade Dan familjen och boendet, men med åren fick han möjlighet att bygga upp en fin samling av Chevrolet Nova och andra USA-bilar. Flera av dem är mycket ovanliga modeller som till exempel 1967 Nova SS L79 Sports Coupe, endast tillverkad i sex exemplar. Dan lär ha ägt flera av dem.

Säljare visar tidningsartikel om hans Chevrolet Nova-samling
Dan Millers bilsamling är har uppmärksammats på många sätt. Dan visar en artikel i ”Highline Autos”.
Samling amerikanska registreringsskyltar
En av väggarna är dekorerad med registreringsskyltar från Dans tidigare bilar. Det finns ett gemensamt tema….
En av sex tillverkade 1967 Chevrolet Nova SS L79
En mycket ovanlig 1967 Chevrolet Nova SS L79 Sport Coupe var en av dyrgriparna i samligen.
1970 Chevrolet Nova Yenko Duece
1970 Chevrolet Yenko Deuce Nova Coupe.
Varvräknare 1970 Chevrolet Nova Yenko
1970 Chevrolet Nova Yenko Deuce tach.
Renoverat underrede från Chevrolet Nova
Bilarna är renoverade till ett mycket fint skick.
1955 Chevrolet Bel Air på väg på en provtur i Arizona
Anledningen till besöket var inte en Nova utan en 1955 Chevrolet Bel Air Sport Coupe.
Chevrolet C2 Corvette passerar 1955 Chevrolet Bel Air
Även om man har sina bilar i bra skick kan man missta sig på hur mycket bensin man har.
Bensinen tog slut under inspektionsrunda med 1955 Chevrolet
Bensinen tog slut på provturen, men som tur var vi inom gångavstånd till Dans hus.
C2 Corvette passerar 1955 Chevrolet Bel Air i Arizona
Det finns fler fina bilar i området. En granne passerade i en C2 Corvette.
1955 Chevrolet Bel Air på väg i Arizona
Att bensinen tar slut händer, men helst vill man inte vara i öde öknen då…
Säljare har hämtat bensin till 1955 Chevrolet
Vi var visserligen i öknen, men inte den öde så det löste sig fort och vi kunde komma igång igen.
Säljare i Arizona framför 1955 Chevrolet Bel Air
Från Dan Millers garageinfart i Scottsdale, Arizona till….
Köpare av 1955 Chevrolet importerad från USA
….en garageinfart på andra sidan jorden hos Kenneth Matsson i Alunda.
1955 Chevrolet 210 wagon snett framifrån

Intresserad av direktimport?

Kontakta oss gärna så hjälper vi dig!

Dela gärna!